Tto-vwo

Waarom Tweetalig Onderwijs?
Tweetalig onderwijs (TTO) biedt jou een unieke kans om je grenzen te verleggen en je voor te bereiden op een steeds meer geglobaliseerde wereld. Een brede ontwikkeling is essentieel om hierin mee te kunnen. Engels is een wereldtaal en speelt een belangrijke rol in deze ontwikkeling. Daarnaast worden vervolgopleidingen steeds vaker in het Engels aangeboden. Een goede beheersing van de taal is hiervoor noodzakelijk. Met TTO richt je jezelf niet alleen taalkundig op het Engels maar maak je ook kennis met de bijbehorende culturele en globale vaardigheden.

TTO in het kort
Bij TTO wordt ongeveer 50% van de lessen in het Engels gegeven, in de onderbouw wat meer dan in de bovenbouw. In de onderbouw ligt de nadruk meer op Engelse lessen om een goede basis te leggen, terwijl in de bovenbouw de focus verschuift naar voorbereiding op het International Baccalaureate (IB) examen. Dit internationaal in hoog aanzien staande examen gaat verder dan alleen taalvaardigheid; het ontwikkelt ook essentiële vaardigheden zoals kritisch denken en wereldburgerschap. Native speakers spelen een belangrijke rol in ons onderwijsproces, wat bijdraagt aan een unieke en authentieke leerervaring. Daarnaast worden er verschillende activiteiten en excursies georganiseerd om de taal- en persoonsontwikkeling verder te stimuleren. Om deze extra activiteiten te ondersteunen wordt er een vrijwillige ouderbijdrage van €175,- gevraagd.

Resultaten
Leerlingen die het TTO-programma volgen, behalen al jaren een slagingspercentage van 100% voor het IB-examen. Naast academische successen biedt TTO extra activiteiten, zoals het bezoeken van en deelnemen aan toneelvoorstellingen, een High Tea en een English Pub Quiz Night. Er wordt samengewerkt met hogescholen zoals Fontys Hogescholen om leerervaringen te verrijken en uit te diepen. Door dit programma leren leerlingen uitstekend Engels lezen, schrijven en spreken, wat hen een voorsprong geeft in hun verdere carrière.

Voor wie is TTO bedoeld?
Het TTO-programma is ideaal voor havo/vwo-leerlingen die heel graag goed Engels willen leren en extra gemotiveerd zijn. Goed zijn in begrijpend lezen is belangrijk, al vloeiend Engels kunnen gebruiken is dat niet. Een passend advies vanuit groep 8 is noodzakelijk: minimaal havo-vwo advies. Het programma is geschikt voor leerlingen met een interesse in de wereld om hen heen en die bereid zijn om extra tijd te investeren in activiteiten en uitwisselingen naast hun gewone lessen. Bovendien biedt TTO de mogelijkheid om een extra diploma (IB) te behalen naast het reguliere diploma, wat een waardevolle aanvulling is op hun academische en professionele ontwikkeling.

IB presentatie ouderavond 6-tvwo 2023-24